englishSBMK dag 2020 - Modern Art: Who Shares?

vrijdag 6 maart 2020
Van Abbemuseum, Eindhoven

over kennisborging en kennisoverdracht
Stel, een conservator of restaurator gaat met pensioen. Hoe zorg je ervoor dat haar of zijn kennis zo goed mogelijk binnen het museum blijft? Zelfs als er een opvolger benoemd is en er is voldoende inwerktijd beschikbaar; hoe pak je dat dan aan? En hoe houd je de opgebouwde kennis en netwerken van tijdelijke onderzoekers of freelancers in huis? Het overdragen van specialistische museale kennis is niet altijd simpel, maar wel van groot belang. Op 6 maart 2020 organiseert SBMK daarom Modern Art: Who Shares?, in samenwerking met bureau Raadsaam, specialist in erfgoedprojecten.

Doel van deze SBMK-dag over ‘kennisoverdracht en -borging’ is om gezamenlijk concrete vragenlijsten te ontwikkelen, die beschikbaar komen op de website van SBMK. Aan de hand van diverse casus gaan deelnemers aan de slag in kleine groepen. Voorafgaand aan de workshops, bespreekt een aantal gastsprekers hun persoonlijke ervaringen met dit thema.

Op het programma staan onder andere Martijn van Nieuwenhuyzen, de nieuwe directeur van De Pont museum. Hoe heeft de overdracht plaatsgevonden? Andere sprekers zijn Mienke Simon Thomas, van Museum Boijmans Van Beuningen, over de overdracht van een persoonlijk netwerk, naar aanleiding van de recente Bauhaus tentoonstelling. Beatrice van Bormann van Stedelijk Museum Amsterdam vertelt over de omgang met de zogenaamde flexibele schil binnen het museum en er komt een aantal aankomende gepensioneerde museummedewerkers aan het woord, al dan niet met hun opvolgers. Louis Baltussen is bijvoorbeeld van de partij, die tot 1 september 2019 hoofd conservering was van het Van Abbemuseum. Daarnaast geeft Bureau Raadsaam breder inzicht in de problematiek en de tools die hiervoor in ontwikkeling zijn.

Prijs
Modern Art; Who Shares? kost €125 excl btw en €60 excl btw voor studenten. De dag is gratis voor een aantal medewerkers van musea die jaarlijks een bijdrage betalen aan de SBMK. (Kijk bij financiering voor de voorwaarden)

Ben je geïnteresseerd? Meld je aan via het aanmeldformulier, dan krijg je het programma zo snel mogelijk toegestuurd.
gerelateerde activiteiten
SBMK-dag 2018
SBMK-dag 2017
SBMK-dag 2016
SBMK-dag 2015
SBMK-dag 2014
SBMK-dag 2013
SBMK-dag 2012
SBMK-dag 2011
SBMK-dag 2008
SBMK-dag 2005

documenten