english

GLOW Festival Eindhoven in 2015 | foto Steven Lek

SBMK dag 2017

vrijdag 17 november 2017
Van Abbemuseum

Voor alle (aanstormende) restauratoren, conservatoren, registrars, kunsthistorici, beheer- en behoudsmedewerkers, collectiebeheerders, onderzoekers en anderen die geïnteresseerd zijn in conservering, documentatie, installatie en presentatie van moderne en hedendaagse kunst.

SBMK organiseert elk jaar een SBMK-dag. Het ene jaar met een thema en (inter)nationale key note speaker, zoals vorig jaar ‘In the box’ over kunstverpakkingen. Het andere jaar zonder specifiek thema met diverse actuele onderwerpen en case studies. Deelnemers komen in de eerste plaats voor de inhoud van de presentaties en workshops, maar zeker ook voor de ontmoetingen met (oud)collega’s. Bovendien is er de gelegenheid om het museum te bezoeken waarin de dag plaatsvindt. Dit jaar zijn we te gast in het Van Abbemuseum. ’s Avonds kun je bovendien ook GLOW bezoeken, de kunstroute door Eindhoven met 25 lichtkunstprojecten.

Inhoud ochtend
Het ochtendprogramma van de SBMK-dag 2017 is plenair met verschillende presentaties en case studies. We besteden aandacht aan de identificatie van plastics in museumcollecties met behulp van zintuigen en eenvoudige testen.
Elk museum met objecten uit de twintigste eeuw in de collectie heeft te maken met plastics. Als je niet weet welke kunststoffen je precies in huis hebt, weet je ook niet welke conserveringsmaatregelen je moet nemen. Er is vaak geen gelegenheid om objecten uitgebreid in een lab te laten testen zodat in het registratiesysteem hoogstens ‘plastic’ of ‘kunststof’ staat vermeld. Hoe kun je zelf al een belangrijk deel van de identificatie doen met je eigen oren, ogen, vingers en neus?
We hebben een presentatie over het onderzoeksproject Plastics van het Victoria and Albert Museum in Londen, dat is afgerond, en van het Nederlandse Project Plastics dat SBMK, RCE/NICAS en 10 Nederlandse collecties momenteel uitvoeren.

Daarnaast kun je kennismaken met een nieuw instrument in de conserveringspraktijk, de Digital Index of an Artwork’s Life | DIAL. Wat is het, hoe werkt het en wat kun je eraan hebben?

We bespreken ook de plannen van de SBMK voor de komende jaren. Grijp deze gelegenheid aan om mee te praten over de invulling van het programma 2018-2022.

Als afsluiting van de ochtend krijg je een inkijkje in de SBMK-introdag door een ervaringsdeskundige.

Inhoud middag
’s Middags kun je kiezen uit vijf workshops die ’s middags elke twee keer gegeven worden. Je kunt dus aan twee workshops meedoen. Je kunt bij je aanmelding vier voorkeuren aangeven.

Workshops 1 en 2 Identificatie van plastics
1 Identificatie van schuimen
2 Identificatie van folies
In deze workshops leer je binnen twee belangrijke families van kunststoffen -folies en schuimen - onderscheid maken tussen de verschillende soorten plastics die daarbij horen. Maak kennis met de identificatiebomen voor schuimen en folies en met de eigenschappen waarmee je de verschillende soorten kunt identificeren. De workshops worden gegeven door de onderzoekers van het Project Plastics, chemicus Olivia van Rooijen en chemicus/ restaurator Carien van Aubel.

Workshop 3DIAL for Complex Artworks (Digital Index of an Artwork’s Life)
Moet je regelmatig beslissingen nemen over de manier waarop het publiek de kunstwerken uit je collectie ervaart? Dit kan gaan over een tentoonstelling, maar ook over representatie online of op een foto. De tool DIAL for Complex Artworks (Digital Index of an Artwork’s Life) die in ontwikkeling is, kan je hierbij helpen. Op jouw beurt kun jij helpen bij de verder ontwikkeling van de tool. Neem een afbeelding van een eigen case study mee; een complex werk, dat je bezig houdt, dan gaan we er gezamenlijk mee aan de slag. De workshop staat onder leiding van door ontwikkelaars van deze nieuwe tool: Dr. Sanneke Stigter, Programma leider Contemporary Art Conservation UvA (inhoud) en Wiel Seuskens, Wiel’s Simple Solutions (techniek).

Workshop 4Rondleiding door de tentoonstelling The making of modern art
Deze presentatie integreert moderne meesterwerken uit de Van Abbe-collectie in een experimentele ‘making of’ van de klassieke canon van moderne kunst. In een serie bijzondere stijlkamers laat de tentoonstelling zien welke rol musea, uitzonderlijke verzamelaars en invloedrijke tentoonstellingen hebben gespeeld bij de formatie van de moderne canon. De tentoonstelling maakt ook duidelijk op welke manier moderne kunst onderdeel is van de bredere moderne wereld met haar technologische vooruitgang, maar ook met haar duistere koloniale kanten. Je wordt rondgeleid door een van de curatoren van deze tentoonstelling: Christiane Berndes of Steven ten Thije.

Workshop 5Discussie/ onderzoekgesprek
Over het begrip ‘total loss’ in moderne en hedendaagse kunst met praktijkvoorbeelden uit diverse collecties. Wanneer beschouwen we een kunstwerk als een total loss? Hierbij komen vragen aan de orde als ‘Hoe blijft een kunstwerk deel van je collectie als je het niet meer kunt opstellen?’ en ‘Wat doe je als collectiebeheerder met een kunstwerk dat door de kunstenaar bedoeld is om te vergaan?’ Gespreksleiders zijn Saskia van Kampen-Prein, conservator Moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans Van Beuningen en Paulien ’t Hoen, coördinator SBMK.

Kosten
De dag kost 125 euro of 60 euro voor studenten, beide exclusief BTW en inclusief lunch, borrel en toegang tot het museum.
De SBMK-dag 2017 is gratis voor deelnemers die werken bij een SBMK-partner (zie ‘Kosten SBMK-activiteiten’).
gerelateerde activiteiten
SBMK-dag 2020
SBMK-dag 2018
SBMK-dag 2016
SBMK-dag 2015
SBMK-dag 2014
SBMK-dag 2013
SBMK-dag 2012
SBMK-dag 2011
SBMK-dag 2008
SBMK-dag 2005

documenten