english

Art handlers van Stedelijk Museum Amsterdam pakken een werk van Jeff Koons in

SBMK dag 2016

vrijdag 11 november 2016
Stedelijk Museum Amsterdam

In the Box, Kunstverpakkingen onderzocht
Voor alle (aankomende) restauratoren, conservatoren, registrars, kunsthistorici, onderzoekers en anderen die geïnteresseerd zijn in conservering, documentatie, installatie en presentatie van moderne en hedendaagse kunst.

Inhoud
‘Van spijker naar spijker’
Een groot aantal Nederlandse musea heeft de afgelopen jaren gezamenlijk een uitgebreid onderzoek gedaan naar kunstverpakkingen onder de titel ‘Van spijker naar spijker’. Hierbij waren specialisten betrokken van o.a. het Getty Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij komen vertellen over hun bijdrage aan het onderzoek en de resultaten: risicoanalyse, klimaat-, schok- en trilonderzoek. De ervaringen van het Getty zijn vaak spectaculair gezien de orkanen, aardbevingen en woestijnen in de directe omgeving, waar rekening mee gehouden moet worden.
Praktijkvoorbeelden
Steeds meer kunstwerken vragen om speciale transportverpakkingen. Voorbeelden die aan de orde komen zijn onder andere de werken van Heringa/Van Kalsbeek en Bridget van Tom Claassen; de enorme rat van latex rubber, gevuld met polystyreen korrels. En wat als het fout gaat? Een schade-expert vertelt over zijn dagelijkse praktijk.
Kistenmarkt
In de pauzes van het programma en tijdens de borrel is de kistenmarkt open. Crown, Hizkia van Kralingen en Kortmann presenteren hun ideale kist.

Sprekers
De volgende sprekers hebben hun deelname definitief bevestigd, er volgen er meer!
— Bart Ankersmit, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
— Marc Bongaarts, Stedelijk Museum Amsterdam
— Agnes Brokerhof, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
— Maarten van Kalsbeek, Heringa/Van Kalsbeek
— Susanne Kensche, Kröller-Müller Museum
— Kevin Marshall, J.Paul Getty Museum, Los Angeles
— Liesbeth van Ravels, Van Ravels textielrestauratie
— Marc Tilro, Cunningham Lindsey
— Bill Wei, Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Kosten
De dag kost 125 euro of 60 euro voor studenten, beide exclusief BTW en inclusief lunch, borrel en toegang tot het museum.
In the box is gratis voor deelnemers die werken bij een SBMK-partner (Zie ‘Kosten SBMK-activiteiten’).
documenten