englishSBMK-dag 2024 & OH-SMArt symposium

donderdag 28 november 2024 t/m vrijdag 29 november 2024
Universiteit van Amsterdam

Universiteit van Amsterdam | UvA en SBMK slaan de handen ineen voor de SBMK-dag op vrijdag 29 november 2024 in combinatie met een internationale expertmeeting op donderdag 28 november 2024: FAIR use of Artist Interviews for Conservators and Curators.

Het belang van oral history is groot voor het beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunst. Bijna 25 jaar geleden startte SBMK samen met ICN (nu onderdeel van RCE) het Pilotproject Kunstenaarsinterviews, één van de belangrijkste resultaten van het baanbrekende symposium Modern Art: Who Cares? Het boek The Artist Interview, wordt nog altijd gebruikt voor het houden van interviews, maar het ontsluiten ervan is lang minder in beeld geweest. Het is wat minder aantrekkelijk, vraagt tijd, precisie en expertise, en blijft daarom helaas vaak achterwege.

Het driejarige project Oral History-Stories at the Museum Around Artworks (OH-SMArt 2022-2025) is gericht op het vinden, opslaan en hergebruiken van interviews in musea, zodat collectiestukken met de juiste informatie goed verzorgd kunnen worden. De data moeten zó opgeslagen worden dat onderlinge uitwisseling tussen verschillende systemen probleemloos gaat. Daarmee wordt voldaan aan de FAIR Data Principles - Findable, Accessible, Interoperable, Reusable - waar ieder publiekelijk gefinancierde instelling zich aan zou moeten houden. Het project OH-SMArt wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam | UvA onder leiding van Sanneke Stigter, in samenwerking met Beeld en Geluid, DANS-KNAW en de Universiteit Twente | UT. Financiering komt van het Platform voor Digitale Infrastructuur voor Social Sciences and Humanities (PDI-SSH).

Wil je mede vormgeven aan de SBMK-dag en/of de expertmeeting? De ‘call for proposals’ vind je hier (pdf & engels).
gerelateerde projecten
Kunstenaarsinterviews

gerelateerde publicaties
The Artist Interview

gerelateerde website
Oral History – Stories at the Museum around Artworks (OH-SMArt)

documenten