english


film ‘Digital Art: Who Cares?’

Digitale technologie speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Computers hebben de wereld veranderd. Hedendaagse kunstenaars creëren ook steeds meer digitale werken. Ze reflecteren op het medium, schrijven hun eigen software en zoeken naar de grenzen van wat technisch mogelijk is.

Musea en archieven worden steeds vaker geconfronteerd met werken die geen fysieke drager meer hebben, maar die alleen in digitale vorm bestaan: born-digital art. Het tonen en opslaan van digitale kunst stelt nieuwe vragen en uitdagingen. Digitale kunstwerken zijn afhankelijk van een technologische omgeving die voortdurend verandert. Apparatuur veroudert en software ontwikkelt zich verder. Kunstwerken evolueren ook, of verdwijnen voor altijd.

Om deze werken een vaste plaats te geven in musea, is een andere aanpak nodig. Wat is nodig om digitale kunst uit het verleden naar de toekomst te brengen? Peter Struycken is een pionier op het gebied van digitale kunst, bekend van het Nederlandse publiek als de ontwerper van de alomtegenwoordige 'Queen Beatrix' gestippelde postzegels, gebruikelijk vanaf de jaren tachtig tot de jaren 2000. Zijn werk wordt verzameld door vele Nederlandse musea en is typerend voor de problemen rond het behoud van digitale kunst. Onderzoek naar zijn werk is verhelderend voor de behandeling van digitale kunst vandaag en in de toekomst. Deze documentaire presenteert een aantal mogelijke benaderingen.

gerelateerde projecten
Transformatie Digitale Kunst, Peter Struycken

links
www.arttube.nl (engels ondertiteld)