english

Matti Suuronen, Futuro - prototype, 1968 | collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Matti Suuronen, Futuro - prototype, 1968

Het prototype van de Futuro, in 1968 ontworpen als ‘skihut’ door de Finse architect Matti Suuronen onderging een belangrijke conserveringsbehandeling. De constructie had te veel verduren gekregen, door het vele vervoeren en monteren op verschillende locaties en de opslag in het verleden. Het oppervlak van de gelcoat, van de gegoten glasvezelversterkte polyester elementen, die de buitenschil van het huis vormt, was door de jaren heen verslechterd door blootstelling aan zon, regen & wind, zowel in Finland als in Nederland.

Om het tentoonstellen van het prototype in de toekomst mogelijk te maken, begon de eigenaar Museum Boijmans Van Beuningen met onserveren en restaureren, aangezien Futuro dringend reiniging en reparatie nodig had. Een duidelijke visie over het tentoonstellen van Futuro moest worden ontwikkeld om verdere degradatie en eventuele nieuwe schades te vermijden. Rekening houdend met de hoeveelheid losse onderdelen in het interieur en de grootte en het gewicht van de buitenste schil elementen.

Essentieel voor de conserveringsbehandeling was het besluit om de Futuro voortaan alleen binnen te presenteren. Hoewel dit in tegenstelling is met de oorspronkelijke functie van de in serie geproduceerde Futuro-huizen als tuinhuis of skihut. Het geeft dit unieke Prototype de beste kans om bewaard te blijven voor de toekomst.

Lydia Beerkens, Sami Supply & Tim Bechtold
documenten