englishSBMK Summit

woensdag 14 november 2018 t/m vrijdag 16 november 2018
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | RCE, Amersfoort & Stedelijk Museum Amsterdam

Summit on (inter)national collaboration
Acting in Contemporary Art Conservation

Achtergrond
De Stichting Behoud Moderne Kunst | SBMK werd opgericht om het internationale project Behoud van moderne kunst (1995-1997) te leiden. Een van de resultaten van dit project was de oprichting van INCCA: het internationale netwerk voor het behoud van hedendaagse kunst. Sinds de start van INCCA in 1999 zijn er veel onderzoeksprojecten uitgevoerd door middel van internationale samenwerking en zijn de resultaten gedeeld via de INCCA-website. SBMK ging door met het initiëren van projecten, zoals Inside Installations (2004 - 2007), Kunstenaarsinterviews (1998 - 2004) en het internationale symposium Contemporary Art: Who Cares? (2010).
SBMK heeft het initiatief genomen om een ​​nieuw internationaal symposium te organiseren dat deze achtergrond weerspiegelt en om toekomstige samenwerkingsverbanden te inspireren: Acting in Contemporary Art Conservation. Het doel is om een ​​levendig evenement te creëren waar je je leeftijdsgenoten kunt ontmoeten, huidig ​​onderzoek kunt delen en nieuwe projecten kunt starten.

Museumpraktijken
Een van de algemene resultaten van de onderzoeksprojecten tot nu toe, is een grondig begrip van de invloed die conserveringsbehandelingen en museumpraktijken hebben op het toekomstige bestaan ​​van hedendaagse kunstwerken. Museumprofessionals en het publiek zijn vaak actief betrokken bij hedendaagse kunst en worden soms deelnemers aan het creatieve proces, wat uitdagende vragen met zich meebrengt voor het behoud van dergelijke kunstwerken. Deze ontwikkelingen creëren nieuwe uitdagingen voor museumprofessionals en vragen om specialistische expertise, omdat ze in feite allemaal acteren in het behouden van hedendaagse kunst.

Onderwerpen
Verschillende actuele onderwerpen zijn geselecteerd voor dit symposium: besluitvorming, kunstenaarsparticipatie en mondelinge geschiedenis in conservering.
Op de Engels gesproken SBMK-dag, die plaatsvindt net voor het evenement, 14 november 2018, zal het gaan over het onderwerp ‘plastics’ en met name het Nederlandse project over de identificatie van kunststoffen buiten het laboratorium. Je bent welkom om er een driedaagse evenement voor hedendaagse kunstbehoud van te maken.

Kosten
Een ticket voor de SBMK-dag (14 november) is € 125. Voor studenten en medewerkers van SBMK-partnerorganisaties in Nederland kost dit € 75. Een symposium-ticket (15 en 16 november) kost € 150. Dit is inclusief lunch en drankjes op beide dagen. Voor studenten en medewerkers van SBMK-partnerorganisaties in Nederland kost een symposium-ticket € 75. Een combiticket voor zowel de SBMK-dag als het symposium kost € 250. Een combinatieticket voor studenten en SBMK-partners is € 125.
gerelateerde activiteiten
SBMK dag 2018

documenten