english

Praktijkdagen bij Bonnefanten & RCE Project Fotografie. FOTOGRAFIE Rob Becker & Bas Kijzers

Eindsymposium Project Fotografie

vrijdag 24 november 2023
FOMU, Antwerpen

Eind 2023 viert SBMK de voltooiing van het driejarige ‘Project Fotografie - Collectiekennis 2.0’. Tegelijkertijd sluit FOMU zowel het ‘Gevaert Papierproject’ als het ‘GIVE-glasplatenproject’ af. FOMU en SBMK bundelen daarom de krachten in een gezamenlijk eindsymposium. Hier staan zowel hedendaagse, moderne fotografie als glasplaatprocedés centraal.
Het symposium vindt plaats op vrijdag 24 november bij FOMU in Antwerpen.


Vanuit het SBMK-fotografieproject zullen we de uitkomsten delen van de werkgroepen Terminologie, Registratiesystemen en Acquisitie. Daarnaast presenteert SBMK de bevindingen van de serie van dertien fotopraktijkdagen en de digitale Fotografie Identificatie Tool. FOMU presenteert de ontsluiting van zowel 180.000 fotografische glasplaten als de omvangrijke historische papiercollectie van Agfa-Gevaert.

De dag start plenair met de presentatie van de drie projecten. Na de lunch volgen parallelle werksessies van een uur. Hier kan je leren om moderne fotoprocessen te identificeren met de fototool en de bijbehorende sample set (werksessie A). Je kunt ook de database over fotopapier van Gevaert (werksessie B) ontdekken of een panelgesprek bijwonen over Wikibase/het glasplatenproject (werksessie C). Je kunt twee van deze sessies combineren of kiezen voor deelname aan de werkgroep conserveringsvraagstukken rondom het sociale media kunstwerk van David Helbich (werksessie D). Deze duurt twee uur. Voor meer informatie over deze casus zie Platformbijeenkomst ‘Belgian Solutions’, 2021, David Helbich.

(voorlopig) programma
10.30 – 11:00         Inloop
11:00 – 13:00     Plenaire sessies SBMK & FOMU
13:00 – 14:00         Lunch
14.00 – 15.00     Naar keuze: werksessie A of werksessie B
15.00 – 16.00     Naar keuze: werksessie A of werksessie C

14.00 – 16.00     Werksessie D

16.00 – 16.30     Plenaire afsluiting
16.30 – 17:00         Borrel

Inschrijven
Deelname aan het eindsymposium is gratis*. Er is plek voor 150 deelnemers.
Voor de lunch wordt gezorgd en we sluiten de dag af met een borrel.
Wil je erbij zijn? Meld je aan via het aanmeldformulier. Inschrijving voor de werksessies doen we ter plekke.
Het SBMK Project Fotografie maakt deel uit van het Programma Erfgoed van de Twintigste Eeuw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


met steun van de Vlaamse overheid* Deelnemers mogen tot 3 dagen van tevoren gratis annuleren. Daarna worden er kosten in rekening gebracht à 50 euro per deelnemer
gerelateerde projecten
Project Fotografie

documenten