english

Richard Serra, Waxing Arcs, 1980 / 1999 | collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Verplaatste beelden van Richard Serra in Nederlandse museumcollecties

2014

Het project is voortgekomen uit de inbreng van Museum Boijmans Van Beuningen van het kunstwerk Waxing Arcs (1980) van Richard Serra bij het SBMK-Platform conserveringsvraagstukken.

Het onderzoek naar de biografie van Waxing Arcs is uitgemond in de tentoonstelling ‘Doorlopend in beweging, een wandeling door de geschiedenis van Serra’s Wassende Bogen’. Hiervan is een film gemaakt: ‘Ervaar de Wassende bogen van Richard Serra’.

Het onderzoek waarvoor Waxing Arcs de aanleiding vormde en dat zich uitbreidde met de vier andere case studies, leidde tot het symposium ‘Serra on the move’. SBMK en Museum Boijmans Van Beuningen organiseerden dit symposium gezamenlijk voor een breed publiek. Naast een overzicht van de beelden van Serra in Nederlandse collecties door kunsthistoricus Jan van Adrichem, presenteerden de bij het platform betrokken restauratoren en conservatoren hun ervaringen met het (her)plaatsen van de loodzware beelden.

Aanleiding waren de veranderingen die het beeld in de loop van de tijd heeft ondergaan in combinatie met ingrepen in de ruimte waarvoor het ooit speciaal is gemaakt.
Beelden van Serra zijn vaker aangepast of verplaatst in Nederlandse collecties en SBMK heeft vertegenwoordigers van collecties bij elkaar gebracht die deze problematiek uit de praktijk kennen. Naast Museum Boijmans Van Beuningen zijn bij het Serra-overleg aangesloten: Bonnefantenmuseum, Kröller-Müller Museum (met twee werken) en Stedelijk Museum Amsterdam. Ook restaurator Lydia Beerkens zit aan tafel (vaste kern SBMK-Platform conserveringsvraagstukken), evenals RCE-onderzoeker Tatja Scholte, die werkt aan een proefschrift waarin ‘site specifity’ centraal staat. Voor de case van het Bonnefantenmuseum zijn ook onderzoeker Vivian van Saaze en professor Renée van de Vall aangeschoven van Maastricht University.
gerelateerde activiteiten
symposium Serra on the move

links
film (16 min) ‘Ervaar de Wassende Bogen van Richard Serra’