english

Richard Serra, Waxing Arcs, 1980 / 1999 | collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Verplaatste beelden van Richard Serra in Nederlandse museumcollecties

2014

Het project is voortgekomen uit de inbreng van Museum Boijmans Van Beuningen in de werkgroep SBMK-Platform conserveringsvraagstukken over het kunstwerk Waxing Arcs, 1980, Richard Serra.

Aanleiding waren de veranderingen die het beeld in de loop van de tijd heeft ondergaan in combinatie met ingrepen in de ruimte waarvoor het ooit speciaal is gemaakt.
Beelden van Serra zijn vaker aangepast of verplaatst in Nederlandse collecties en SBMK heeft vertegenwoordigers van collecties bij elkaar gebracht die deze problematiek uit de praktijk kennen. Naast Museum Boijmans Van Beuningen zijn bij het Serra-overleg aangesloten: Bonnefantenmuseum, Kröller-Müller Museum (met twee werken) en Stedelijk Museum Amsterdam. Ook restaurator Lydia Beerkens zit aan tafel (vaste kern SBMK-Platform conserveringsvraagstukken), evenals RCE-onderzoeker Tatja Scholte, die werkt aan een proefschrift waarin ‘site specifity’ centraal staat. Voor de case van het Bonnefantenmuseum zijn ook onderzoeker Vivian van Saaze en professor Renée van de Vall aangeschoven van Maastricht University.

Het onderzoek naar de biografie van Waxing Arcs is uitgemond in de tentoonstelling ‘Doorlopend in beweging, een wandeling door de geschiedenis van Serra’s Wassende Bogen’.

Het onderzoek waarvoor Waxing Arcs de aanleiding vormde en dat zich uitbreidde met de vier andere case studies heeft geleid tot het symposium ‘Serra on the move’. SBMK en Museum Boijmans Van Beuningen organiseren dit gezamenlijk voor een breed publiek. Naast een overzicht van de beelden van Serra in Nederlandse collecties door kunsthistoricus Jan van Adrichem, presenteren de bij het platform betrokken restauratoren en conservatoren hun ervaringen met het (her)plaatsen van de loodzware beelden.
gerelateerde activiteiten
Serra on the move

links
Ervaar de Wassende Bogen