english

Joep van Lieshout, Mobile Home for Kröller-Müller, 1995 | collectie Kröller Müller Museum

Joep van Lieshout, Mobile Home for Kröller-Müller, 1995


In 1993 werd Joep van Lieshout gevraagd om een ​​werk voor de beeldentuin te realiseren op basis van de collage: Het ambulante gebouw: deel 1. De collage bevat de tekst ‘De Master en Slave-eenheden zijn niet beperkt in grootte of configuratie, ze bieden gebruikers- bepaalde architectonische mogelijkheden om hun eigen gebouw op elk moment te creëren, uit te breiden of te transformeren. Het systeem is niet gebonden aan één niveau, oppervlak of grootte, daarom zijn er veel variëteiten mogelijk’.

In 1995 creëerde Joep van Lieshout (1964) Mobile Home for Kröller-Müller. Het bestaat uit een rechthoekige ‘master-eenheid’ waaraan meerdere ‘slaafeenheden’ zijn bevestigd. De slaafeenheden zijn speelse vormen die qua textuur en kleur verschillen en een groot deel van de visuele kenmerken en identiteit van het huis bepalen. Er is een slaapeenheid in de vorm van een felgele vlek, een rode kastachtige keukeneenheid, een cederhouten schuine studie-eenheid en een sanitaire eenheid die aan de buitenkant groen is en aan de binnenkant geheel turkoois. Het werd meteen een blikvanger in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. De kleurrijke kunststof aanhangwagenwoning onderscheidt zich in de natuurlijke omgeving van het park en is onderscheidend in de buitencollectie.

Na tien jaar buiten te hebben gestaan, zag het werk er van buiten nog redelijk goed uit, maar begon aan de binnenkant ernstige tekenen van verval te ontwikkelen. Sporen van schimmel kwamen tevoorschijn en lekkage had storende vlekken in het interieur achtergelaten. Er is een interdisciplinair onderzoeksproject opgezet, bestaande uit natuurwetenschappers, bouwfysici, kunsthistorici, conservatoren die gespecialiseerd zijn in verschillende vakgebieden, en stagiairs en studenten.
Het is een samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Cultureel Erfgoed, de Universiteit van Parijs 1 Panthéon-Sorbonne, de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit van Amsterdam en het Kröller-Müller Museum.
documenten