english


Platformbijeenkomst ‘Soto en Bill’

zondag 1 september 2024 t/m 1 oktober
— DATUM VOLGT —

Middelheimmuseum Antwerpen

Het Middelheimmuseum en SBMK nodigen je van harte uit voor een platformbijeenkomst over de behoudsproblemen van twee metalen kunstwerken uit de Middelheim-beeldentuin. Deze werken vertonen verschillende vormen van degradatie. Beide werken staan op de 'topstukkenlijst' van Vlaanderen. Daarom is toestemming vereist voor elke conserveringsingreep.

‘Double Progression Vert et Blanc’ is een uniek werk uit de ‘Progressions’-serie van Jesús Rafael Soto, gemaakt in de jaren zestig. Het bestaat uit betonnen platen met stalen “bossen” in wit en groen, wat resulteert in een optische vibratie. Bij de oorspronkelijke installatie waren niet alle bossen correct geplaatst, waardoor er ongelijke hoogtes van de staven op verschillende plaatsen ontstaan. Momenteel is het kunstwerk gedemonteerd. Het Middelheimmuseum is bezig met het verkrijgen van toestemming voor een nieuwe installatie en een proefrestauratie op basis van het vooronderzoek uitgevoerd door Lydia Beerkens. Zij zal ook aanwezig zijn bij de bijeenkomst.

Het tweede kunstwerk is van Max Bill, genaamd ‘Unendlichen Schleife’ uit 1935. Het betreft een Moebiusring zonder begin of einde, zonder binnen- of buitenkant. Ook dit werk kampt met verschillende conserveringsproblemen, waaronder een matte afwerking die eigenlijk glanzend zou moeten zijn. Vorig jaar is er een vooronderzoek gestart door metaalrestaurator Michiel Langeveld en zijn studenten. Hij is ook aanwezig.

Ben je geïnteresseerd in metaalrestauratie en wil je graag meedenken over de vervolgstappen op basis van deze vooronderzoeken? Meld je dan aan via aanmelden@sbmk.nl.