english
Platformbijeenkomst ‘Belgian Solutions’, 2021, David Helbich

vrijdag 24 november 2023
Samen organiseren we met FOMU en LI-MA een bijeenkomst over het werk ‘Belgian Solutions’, 2021 van fotograaf David Helbich. Dit kunstwerk bestaat uit foto’s verspreid over verschillende sociale netwerken en dit brengt uitdagingen met zich mee voor de conservering.

Helbich is fotograaf, geluids-, installatie- en performancekunstenaar. Zijn werk varieert van performances en werk op papier tot online mediakunst. ‘Belgian Solutions’ begon als een verzameling foto's op Facebook en Instagram en groeide uit tot een internationaal project met drie gepubliceerde boeken. Het bestaat uit foto's van Belgische straatscènes waarop onconventionele objecten en materialen te zien zijn, die gebruikt worden om alledaagse problemen op te lossen. Het kunstwerk bestaat zowel online als in druk. Specifiek het online deel levert voor FOMU verschillende conserveringsvraagstukken op.

‘Belgian Solutions’ bestaat nog steeds als online kunstwerk en heeft een interactief aspect doordat iedereen foto’s kan insturen die Helbich cureert. FOMU vraagt zich af hoe het werk kan blijven voortbestaan als levend erfgoed wanneer de actieve aanwezigheid van de kunstenaar in de toekomst ontbreekt. Kan en mag het werk online zichtbaar en actief gehouden worden zonder David Helbich? Zijn er misschien verschillende statussen van het project nodig om het goed te kunnen conserveren en presenteren? Online en dynamisch (actief) naast offline en statisch (passief/inactief)?

Samen met Gaby Wijers (directeur LI-MA) en Ann Deckers (Hoofd Collectie FOMU) brengen we een groep collega’s en studenten bij elkaar om te praten over besluitvorming rond de eventuele aankoop, conservering en toekomstige presentatie van dit werk.

Heb je ervaring met dit soort werken en/of interesse om mee te denken? Meld je dan aan voor de platform­bijeen­komst via aanmelden@sbmk.nl. Deelname is gratis.