english
Opening Up!
Collection Centre Strategies

vrijdag 28 mei 2021
engels online evenement, 15:00 - 18:00 uur

Hoe vaak heb je als museumprofessional een museumbezoeker uitgenodigd in het depot? Waarschijnlijk is het antwoord: ‘Nooit’. Hoe vaak heb je als museumbezoeker gedacht: ‘Ik zou weleens in het depot willen kijken?’ Ongetwijfeld heel vaak. Museale depots zijn traditiegetrouw onzichtbaar en ontoegankelijk voor publiek. De schatkamers van de musea bevinden zich meestal in anonieme blokkendozen, ver buiten de stad of in kelders onder de museumgebouwen. De laatste jaren is hierin verandering gekomen.

Een iconische voorbeeld is het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam dat najaar 2021 zal openen. Dit depot is niet alleen volledig voor publiek toegankelijk, maar neemt ook een prominente plek in het stadsbeeld in, direct naast het museum. Nederland staat niet alleen in deze nieuwe opvattingen over het bewaren en het openbaar maken van museumcollecties. SBMK en Museum Boijmans Van Beuningen organiseren het online event Opening Up! Collection Centre Strategies over de interessante internationale ontwikkelingen op het gebied van museale depots.

Zes (inter)nationale sprekers delen hun ervaringen met de combinatie van collectiezorg en publieke functie van een depot. Hoe hebben ze het gebouw uitgedacht en vormgegeven, in welke mate is het openbaar toegankelijk, hoe garanderen ze veiligheid voor de collecties en hoe benaderen ze hun bezoekers? We besluiten het symposium met een rondetafelgesprek met alle sprekers. Als deelnemer word je actief betrokken bij het online event; er is veel aandacht voor vragen en opmerkingen uit het internationale publiek. Ook visueel zal er het nodige te beleven zijn met filmmateriaal van de bijzondere architectuur van de gebouwen en hun inrichting.

De sprekers zijn:
Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Joachim Hubert, consultant Prevart GmbH, Konzepte für die Kulturgütererhaltung, Winterthur
Tim Reeve, algemeen directeur Victoria and Albert Museum, Londen
Markus Leuthard, Head of the Collections Centre, Swiss National Museum, Affoltern am Albis
Jane Dini, senior conservator Brooklyn Museum, New York
Isabel Friedli, conservator Schaulager, Basel
Zie volledige programma (pdf)

Deelnemen
Deelname aan Opening up! Collection Centre Strategies kost € 25,-. Studenten betalen € 12,50. Stuur bij de inschrijving ook een kopie van je studentenkaart naar aanmelden@sbmk.nl, anders geldt de inschrijving niet. Het symposium is gratis voor een aantal medewerkers van musea die jaarlijks een bijdrage betalen aan de SBMK. (Kijk voor de voorwaarden op de op de pagina ‘Financiën & partnerschap’.)
documenten