No Ghost Just a Shell (1999/2002), Pierre Huyghe & Philippe Parreno | Van Abbemuseum | case study in ‘Inside Installations’ | Foto: Peter Cox

SBMK-dag 2016

In the Box, Kunstverpakkingen onderzocht

Vrijdag 11 november 2016, 10:00-17:30 uur


Stedelijk Museum AmsterdamVoor alle (aankomende) restauratoren, conservatoren, registrars, kunsthistorici, onderzoekers en anderen die geïnteresseerd zijn in conservering, documentatie, installatie en presentatie van moderne en hedendaagse kunst.

Inhoud
‘Van spijker naar spijker’
Een groot aantal Nederlandse musea heeft de afgelopen jaren gezamenlijk een uitgebreid onderzoek gedaan naar kunstverpakkingen onder de titel ‘Van spijker naar spijker’. Hierbij waren specialisten betrokken van o.a. het Getty Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij komen vertellen over hun bijdrage aan het onderzoek en de resultaten: risicoanalyse, klimaat-, schok- en trilonderzoek. De ervaringen van het Getty zijn vaak spectaculair gezien de orkanen, aardbevingen en woestijnen in de directe omgeving, waar rekening mee gehouden moet worden.
Praktijkvoorbeelden
Steeds meer kunstwerken vragen om speciale transportverpakkingen. Voorbeelden die aan de orde komen zijn onder andere de werken van Heringa/Van Kalsbeek en Bridget van Tom Claassen; de enorme rat van latex rubber, gevuld met polystyreen korrels. En wat als het fout gaat? Een schade-expert vertelt over zijn dagelijkse praktijk.
Kistenmarkt
In de pauzes van het programma en tijdens de borrel is de kistenmarkt open. Crown, Hizkia van Kralingen en Kortmann presenteren hun ideale kist.

Sprekers
De volgende sprekers hebben hun deelname definitief bevestigd, er volgen er meer!
Bart Ankersmit, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Marc Bongaarts, Stedelijk Museum Amsterdam
Agnes Brokerhof, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Maarten van Kalsbeek, Heringa/Van Kalsbeek
Susanne Kensche, Kröller-Müller Museum
Kevin Marshall, J.Paul Getty Museum, Los Angeles
Liesbeth van Ravels, Van Ravels textielrestauratie
Marc Tilro, Cunningham Lindsey
Bill Wei, Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Kosten
De dag kost 125 euro of 60 euro voor studenten, beide exclusief BTW en inclusief lunch, borrel en toegang tot het museum.
In the box is gratis voor deelnemers die werken bij een SBMK-partner (Zie hiervoor de voorwaarden). Als je twijfelt, neem dan contact op met Paulien ’t Hoen via info@sbmk.nl

Inschrijven
Schrijf je in via aanmelden@sbmk.nl. Je ontvangt dan een bevestiging. Begin november volgt het volledige programma.

Heeft u deze mail ontvangen, terwijl u zich al had ingeschreven?
Dan is er helaas iets misgegaan met uw aanmelding. Meld u zich dan alstublieft opnieuw aan via aanmelden@sbmk.nl.

<< terug naar lijst projecten